Her fighter vi for forskellige tiltag!
Webfighter.dk

Plejeprodukter

Hvad er plejeprodukter?

 

Når man kategoriserer plejeprodukter kigger man på de produkter vi bruger i vores hverdag til at pleje os selv, vores tøj osv. Dette kan f.eks. være cremer, shampoo, sæbe og vaskemiddel. Til disse plejeprodukter bruges der en masse forskellige ingredienser og samtidig en masse kemi. Hvordan vi beskytter os fra at få skadelige stoffer i vores plejeprodukter vil vi beskrive i dette indlæg, og gøre dig klogere på hvad du skal være opmærksom på når du er på udkig efter plejeprodukter.

 

Hvilken kemi er der i mine plejeprodukter?

 

I fremstillingen af plejeprodukter bruges der forskellige kemiske stoffer for at man kan fremstille det færdige produkt. Det er f.eks. ikke muligt at fremstille en creme der kan være holdbar og samtidig give de plejende egenskaber uden at bruge kemi i fremstillingen. Dog er det ikke alt det kemiske der er en dårlig ting, da meget af det kemiske der bliver tilsat til vores plejeprodukter ikke er decideret skadeligt for os mennesker. Vi kender det fra mad hvor man gerne vil undgå for mange e-numre, men selvom man ønsker at få så lidt e-numre som muligt, så er det alligevel ikke muligt at få et produkt helt uden e-numre hvis man ønsker specielle smage, lang holdbar osv. Dog skal det understreges at det selvfølgelig er muligt at få produkter der er fuldstændigt frie for e-numre, men der er så nogle egenskaber man må undvære, hvilket altid er et kompromis man skal tage stilling til.

 

Hvordan kan jeg gå uden om skadelige stoffer?

 

Der er både i Norden og i Europa lavet mærkninger for de producenter der overholder en række skrappe regler for hvad der bliver tilsat de enkelte produkter der sælges på de enkelte markeder. I Norden har vi Svanemærket der er kendetegnet ved at være en grøn cirkel med hvide streger og en svane i stregerne. Når et produkt er tildelt Svanemærket er frifundet for at indeholde stoffer der er eller er mistænkt for at:

 

  • Indeholde kræftfremkaldende stoffer
  • Kunne få vores gener og celler til at mutere og evt. udvikle sig til kræftceller
  • Være skadelige for vores arveanlæg/babyer/børn/næste generation og generelt påvirke vores reproduktion
  • Indeholde hormonforstyrrende stoffer

 

Ved siden af Svanemærket findes også Europas samlede miljømærkning der kaldes EU blomsten. Når EU blomsten er mærket på det produkt du er på jagt efter betyder det altså at produktet er godkendt i hele Europa og ikke kun i Norden. Det er en miljømærkning på samme måde som Svanemærket, men det man skal være opmærksom på med EU blomsten er, at der i nogle EU lande er forskellige regler for hvilke krav der stilles til indholdet af produkterne. Hvis man derfor vil dække sig ind med livrem og seler, så skal man vælge de produkter der både er Svanemærket og har EU blomsten.

 

Hvad med allergimærket?

 

Allergimærket ligger lidt i en kategori for sig selv, da allergi ikke ses på som en skadelig ting på samme måde med de stoffer Svanemærket og EU blomsten dækker over. Dog er der lavet et allergimærke der kaldes Den blå krans, og bruges oftest på vaskemiddel. Når en produkt er mærket med Den blå krans betyder det at der ikke er følgende stoffer i produktet:

 

  • Parfume
  • Farvestoffer
  • Produktsminke

 

Samtidig betyder mærket at alle ingredienser skal have en funktion i relation til det produkt man markedsfører. Ved køb af produkter med Den blå krans er risikoen for at få allergi minimeret, i og med at der er stort fokus på kontaktallergi, eksem og irritation som f.eks. udslæt på huden.

 

Hvis man ønsker at gå fri fra skadelige og allergifremkaldende stoffer skal man derfor holde øje med Svanemærket, EU blomsten samt Den blå krans når man handler plejeprodukter.