Her fighter vi for forskellige tiltag!
Webfighter.dk

Ecigaretter

Hvad er en ecigaret?

Mange rygere vælger i disse tider at skifte de almindelige skadelige cigaretter ud med ecigaretter der i stedet for røg giver damp, og samtidig ikke indeholder alle de skadelige stoffer som de almindelige cigaretter. En ecigaret kan se ud på mange forskellige måder, og have mange forskellige funktioner. Der findes næsten ligeså mange forskellige udgaver af ecigaretter som der findes forskellige skjorter. Dog er formålet med dem alle sammen det samme, nemlig at sørge for at man kan forsætte med at få det afhængighedsskabende stof nikotin, uden at få alle de skadelige stoffer som man også får med ned i lungerne når man ryger på almindelige cigaretter.

En ecigaret består af et batteri der giver strøm til en brænder der sidder i en tank på toppen af batteriet. Når man trykker på knappen og derved aktiverer batteriet, sender batteriet effekt igennem til brænderen der varmer væsken op og på den måde skaber den damp man kan inhalere. Når man inhalerer dampen får man samme følelse som når man ryger på en almindelig cigaret, og i e-væsken kan man vælge at der skal være nikotin, så man ikke laver en såkaldt ”kold tyrker”, når man overgår fra de almindelige cigaretter til e cigaretten.

Hvad er fordelen ved en e cigaret?

Når man ryger på en ganske almindelig cigaret består den ikke blot af tobak. Hvis man røg på helt rene tobaksblade, ville man absolut ikke synes om smagen da dette smager meget harsk. Samtidig vil man heller ikke kunne holde liv i sin cigaret, da de helt rene tobaksblade ikke kan brænde som sådan uden tilsætningsstoffer. Der bliver derfor tilsat en masse tilsætningsstoffer hvor nogle af dem anses for at være kræftfremkaldende. Der er derfor ikke nogen tvivl om at almindelige cigaretter er yderst skadelige. Hvis man kigger på en produktion af cigaretter i Danmark tilsættes der omkring 300 forskellige tilsætningsstoffer for at lave cigaretter, og tobaksrøgen indeholder over 70 kræftfremkaldende stoffer.

Når du damper på en e cigaret damper du på en e-væske der er lavet af det der kaldes PG og VG. PG står for propylenglycol og VG står for vegetabilsk glycerin. PG er den del af e-væsken der giver smagen, og man blander derfor PG med aroma for at opnå den smag som brugeren ønsker. Aromaerne der bruges til at skabe smagen er de samme aromaer man bruger i madlavning, og mange af de der damper bruger faktisk deres aromaer enten i kager eller til at lave bolcher med. PG er en meget tynd væske, og når den er blandet med aromaen er det den der giver den færdigblandede e-væske sin smag. VG er det gør e-væsken tyk, og sørger for at væsken kan dampes. VG fordamper nemmere end PG, og giver derfor en mere fyldig og større damp jo mere der er tilsat af dette stof. Der er derfor mange dampere der ønsker at dampe en e væske der har et højt indhold af VG, så de kan lave det der i dampverden kaldes ”skyer”.

Er det dyrt at dampe?

Hvis man kigger på en gennemsnitlig rygers forbrug og sammenligner det med en gennemsnitsdamper vil man helt klart kunne se en forskel i hvor mange penge de hver især bruger på henholdsvis cigaretter og e cigaretter. Der er en større anskaffelsesomkostning ved at starte med at dampe, da man skalkøbe en e cigaret. Mange forhandlere har dog startpakker der ligger i prisklassen omkring 250 – 350 kr. Her kan man få en billig e cigaret til at starte på, og når man så har dampet i et stykke tid, kan man opgradere til noget der er større hvis man ønsker dette. Derudover skal man bruge e væske som er den løbende udgift man har som damper. Når man damper kan man købe e væske i beholdere á 10 ml. og en beholder svarer til ca. 2 – 3 pakker almindelige cigaretter. Alt afhængigt af hvor meget man damper, kan en beholder godt holde en uges tid, og allerede der har man sparet et par pakker cigaretter i forhold til hvis man røg almindelige cigaretter. Dog er et godt råd at man sætter et ur så man husker kun at dampe den samme tid som det tager at ryge en cigaret, da e cigaretten ikke slukker på samme måde som en rigtig cigaret. Ønsker du at læse mere om e cigaretter og komme i gang med at dampe, kan vi anbefale du læser mere på Ecigon.dk. Start fx. med deres artikel med 33 fordele ved e-cigaretter. Hvis du bare gerne vil igang med at dampe så kan du finde et godt startsæt hos eSmog.dk.